Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behöver forskarnas perspektiv

- Det går så oerhört fort, på bara 6-7 år har vi gjort om hela AstraZenecas organisation och skapat en helt ny, innovativ kultur. Här har HR spelat en avgörande roll, säger Cecilia Hallengren HR chef.
Men, fortsätter hon, för att
kunna orientera sig bland alla de trender som hela tiden dyker upp är tät kontakt med forskarvärlden avgörande.
- Forskarna har ett annat fokus och är mer självständiga och deras perspektiv behöver vi.

Cecilia Hallengren har två uppdrag, dels som HR-chef för företagets svenska del, dels ansvarar hon för HR-frågorna för den del av organisationen som arbetar med slutfasen i läkemedelsutvecklingen, innan ett läkemedel kommer ut på marknaden. Sammanlagt arbetar drygt 5 000 personer över hela världen med detta och i huvudsak arbetar Cecilia med strategiska frågor, exempelvis hur företagets organisation skall utvecklas så att det klarar den internationella konkurrensen.
- Läkemedelsindustrin är av tradition mycket regelstyrd av nationella och internationella lagar och regler, och vårt företag har tidigare också varit styrt av policys och hierarkier. Men vi insåg att vi behövde göra om organisationen i grunden och på så sätt skapa en ny kultur.

Attraktiva arbetsgivare
En av anledningarna till att förändringsarbetet initierades var behovet av att kunna rekrytera kompetent personal. Företaget har allt, från industriarbetare till välmeriterade forskare över hela världen, ofta med komplicerade anställningar.
- Eftersom vi samarbetar mycket med sjukhus och universitet har många av våra medarbetare olika typer av kombinationstjänster och det gäller att hitta lösningar som är anpassade efter nationell lagstiftning och är attraktiva för oss och den enskilde. Detta är en utmaning som vi har, att skapa lösningar som gör att vi uppfattas som attraktiva arbetsgivare.
En annan fråga som anknyter till denna är att kunna sy ihop bra pensionslösningar. Med de krav som många unga har på arbetslivet gäller det att kunna släppa traditionella pensionslösningar och utveckla nya, men även här gäller det att ta hänsyn till de olika nationella regelverken.
Entreprenörskap och innovation
Men det som Cecilia hela tiden kommer tillbaka till är den organisations- och kulturförändring som AstraZeneca har gått igenom. Fokus skiftade från policys till värderingar och nu är det begrepp som delegering, entreprenörskap och innovation som gäller.
- Vi ville skapa en kultur som gynnar förändring och initiativ. Det har varit en av mina viktigaste uppgifter som HR-ansvarig under de senaste åren att skapa förutsättningar för denna omvandling.

Behov av HR-forskning
AstraZeneca har varit med i CGHRM sedan starten och kontakterna med forskningen är viktig.
- Hela vår verksamhet bygger på egen och andras forskning, men då handlar det mest om medicinsk forskning. CGHRM har ett fokus på HR-frågor och detta har vi saknat. Vi behöver kontakter med forskare inom vårt område som kan se på våra utmaningar från ett lite annat perspektiv. Dessutom är det viktigt att vi får kontakter med studenter. Under se senaste året har vi haft flera masterstudenter som specialstuderat olika frågor, det har varit jättekul.
AstraZeneca uppfattades som ett ganska slutet företag för några år sedan och man insåg att man behövde öppna sig på olika sätt.
- Det har vi verkligen gjort, både internt och externt och ett exempel på detta är vårt engagemang i CGHRM.

Cecilia Hallengren intervjuad av Anders Östebo augusti 2016.

Sidansvarig: Maria Persson|Sidan uppdaterades: 2016-09-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?