Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur designa framtidens jobb?

Att designa jobb som både är effektiva samtidigt som de inte sliter ut personalen är en av de frågeställningar som Cecilia Nesser på Volvo Cars funderar på. Ett sätt för henne att bredda sitt perspektiv är att lyssna på hur andra organisationer gör och samverka med forskare.

Volvo Cars är just nu inne i en positiv spiral, efterfrågan på den nya bilen, XC 90 är stor över hela världen och detta i sin tur smittar av sig på hur företaget uppfattas som arbetsgivare.
- Vi märker detta när vi rekryterar ny personal. Vi uppfattas som ett spännande företag och Sverige som ett ganska exotiskt land. Det gäller både vår syn på ledarskap och hur vi organiserar arbetet som vår miljö. Många som kommer hit från Asien brukar lyfta fram att de verkligen värdesätter vår blåa himmel.

Den internationella konkurrensen inom bilindustrin är knivskarp och just nu är man inne i två stora teknikskiften, dels självkörande bilar, dels eldrift i olika former. Detta ställer också stora krav på HR-avdelningarna.
- Den centrala frågan är vilken kompetens behöver vi i framtiden och hur skall vi attrahera, rekrytera och behålla den. Inom vissa sektorer är det svårt att få tag i personal med rätt kompetens, oftast olika typer av mjukvaruspecialister, medan generalister av olika slag är lättare att få tag i.
Cecilia Nesser arbetar på den centrala HR-funktionen och är ansvarig för avdelningen Center of Expertise som i sin tur innehåller flera delar. Hon är bl a ansvarig för de olika utvecklingsprojekten inom HR.
- Vi har ett 30-tal projekt som alla ska bidra till att vi blir ett mer snabbfotat företag och en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Ett område som vi speciellt tittat på är vilka rekryteringsverktyg vi har och hur vi behöver utveckla dem. Ett exempel är elektrifieringen av bilarna. Företaget har slagit fast att vi skall ha sålt en miljon elbilar fram till 2025 och då måste vi redan nu utveckla verktyg så att vi kan identifiera vilka kompetenser vi behöver.

Minska administrationen
Ett annat område som är intressant brukar gå under beteckningen Time Management, och då närmare titta på hur tjänstemännen använder sin tid.
- Hur kan vi exempelvis effektivisera administrationen för cheferna så att de kan lägga mer tid på att vara ute bland sina medarbetare samtidigt som man måste kunna lägga in tid för mental återhämtning. Det är bland annat detta som vi menar när vi resonerar om att designa hållbara arbeten.
Det är den här typen av frågor som Cecilia vill kunna resonera med forskarna om och få deras perspektiv. Detta är en av anledningarna till att Volvo Cars är med i CGHRM. Men centrat kan också spela en viktig roll för att, i första hand stärka Västsverige, men på sikt även hela landet. De stora företagen agerar på en internationell marknad både när de säljer sina produkter och när de söker rätt kompetens. Då kan ett centrum för HR-forskning spela en intressant roll.

Cecilia Nesser intervjuad av Anders Östebo oktober 2016.

Sidansvarig: Maria Persson|Sidan uppdaterades: 2016-11-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?