Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Höj statusen på HR!

- Med hjälp av forskningen kan vi höja statusen för HR-området, säger Karin Åhström HR-direktör på Göteborgs stad som med sina 50 000 anställa är Sveriges största kommunala arbetsgivare.

Det har hänt mycket på HR-området under de senaste åren och mer kommer att hända, enligt Karin Åhström. Från att ha varit ett område som mycket var inriktad mot att hjälpa enskilda anställda och administrera olika processer håller HR på att bli en strategisk resurs i företag och organisationer.
- Men det finns mycket kvar. Personalen är en likvärdig resurs med ekonomin, men har fortfarande inte samma status. Kanske beroende på att ekonomin är mer konkret.

Kompetensförsörjning avgörande
En av anledningarna kan vara att det är svårt att rätt uppskatta intäkter och kostnader när det gäller HR-området. Ett exempel är kompetensförsörjningen. För arbetsgivare har det generellt varit lätt att rekrytera rätt kompetens eftersom utbildningssystemet har försörjt arbetsmarknaden med förhållandevis välutbildad arbetskraft. Karin Åhström funderar på om detta kan vara en historisk parantes.
- Det är inte alltför många år sedan som man fick arbete i en organisation som mer eller mindre outbildad, sedan fick du successivt mer kvalificerade arbetsuppgifter ju mer du lärde dig på jobbet. Nu är årskullarna som kommer in på arbetsmarknaden mindre, pensionsavgångarna högre och dessutom har vi många nyanlända med en utbildning som kan vara bra, men som måste valideras. Vi får nog som arbetsgivare återta initiativet och fundera på hur vi skall utveckla systemen så att vi blir mer flexibla.
Ett exempel som finns redan idag är socialarbetarna. När studenterna har genomgått sin socionomutbildning och får sitt första jobb som socialarbetare behöver de komplettera sin grundutbildning ute på kommunen med en yrkesintroduktion för att klara de uppgifter som ingår i socialsekreterarnas arbetsuppgifter.

Psykosociala arbetsmiljön viktig
Karin Åhström ser fler områden, än kompetensförsörjningen, som angelägna för fortsatt forskning; arbetsledning, ledar- och chefskap och arbetsmiljön.
- Där är det framförallt den psykosociala arbetsmiljön som vi måste utveckla, konstaterar hon.
Den fysiska arbetsmiljön är förhållandevis konkret, medan den psykosociala är mer svårhanterbar, samtidigt som allt fler problem ute på arbetsplatserna relaterar till psykosociala faktorer.

Karin Åhström intervjuad av Anders Östebo januari 2016.

Sidansvarig: Maria Persson|Sidan uppdaterades: 2016-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?